Consilierea vine în întâmpinarea nevoilor fundamentale ale fiecărui copil: de a comunica şi a se relaţiona armonios cu ceilalţi, de a poseda tehnici de invăţare eficientă şi creativă, de a lua decizii si a rezolva probleme, de a rezista presiunilor negative ale grupului, cunoaşterea de sine şi respectul de sine.
Astfel, rolul consilierului este acela de formator si facilitator al dezvoltării armonioase a copilului, a stării lui de bine şi a unei calităţi de viaţă superioară, în toate dimensiunile sale: emoţională, mentală, spirituală, profesională, socială şi fizică.
Obiectivele activităţii de consiliere
promovarea acceptării de sine (atitudine pozitivă faţă de propria persoană, acceptarea calităţilor/defectelor personale, percepţia pozitivă a experienţelor trecute, prezente şi viitoare).
dezvoltarea personală:relaţii interpersonale armonioase (încredere in oameni, nevoia de a primi şi a da afecţiune), controlul stresului, tehnici de invăţare eficiente, atitudini creative, autonomie (independent, hotărât, rezistent presiunilor grupului), deschiderea spre noi experienţe, capacitate de auto-reflexie, nevoia de provocări, respingerea rutinei.
prevenţiadispoziţiei afective negative, a neîncrederii in sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultăţilor de învăţare, a dezadaptării sociale, a situaţiilor de criză
Metode utilizate in cadrul activităţilor de consiliere:
observaţia(fişe de observaţie, scale de autoevaluare)